Jen pár dní zbývá do Vánoc, je to čas pohádek, se kterými se také můžeme setkat i v divadle.  Ale tentokrát jsme se vydali do DIVADLA, ne za pohádkou, ale prozkoumat ho Z DRUHÉ STRANY.

Ve čtvrtek 21. prosince 2023 jsme se se školkou a kamarády ze ZUŠ Aš vydali na prohlídku divadla s výkladem.

Překvapilo nás, že z pohledu diváka je jeviště opticky mnohem větší než z pohledu herce směrem do hlediště. Viděli jsme kulisáky při práci, kteří stavěli scénu nového představení, chvílemi to vypadalo, jako by si hráli s obří stavebnicí, ale poskládat, sešroubovat a upevnit mnoho konstrukcí, je opravdu těžká práce. Tajemnými chodbami jsme procházeli celé divadlo od nejvyššího patra až po sklep. Už víme, že zábradlí za sedačkami se říká bidýlko, že osvětlovač má na starosti stovky číselných kódů a 280 světel, zvukař slyší všechno, ale zvukaře nikdo. Nápověda sedí mezi zděným a železným portálem a nesmí si při napovídání plést svetr, ani šálu, aby nezačarovala herce, kteří by popletli vše, co se dá. Paruky, vousy a líčidla dokáží proměnit herce k nepoznání, ale nejvíce všechny zaujala divadelní krev, prý chutná jako marmeláda, ti co jí ochutnali, dali našemu průvodci za pravdu. Když spočítáte zrcadla v šatnách herců, budete vědět kolik herců se v té šatně připravuje na vystoupení. Všude v zákulisí jsou samé zajímavé věci, rekvizity, kouzelné pláště, kufry, klobouky, je toho tolik až oči přechází. Také jsme se dozvěděli, že když herec zmizí z jeviště, tak skočil nebo vklouzl do propadliště, kde také někdy hrají muzikanti a podbarvují, doprovází, obohacují hru, takzvanou živou hudbou. Už to skoro vypadalo, že se nám z toho všeho točí hlava, ale to už jsme byli pod divadelními ,,prkny,, v suterénu  a prozkoumávali točnu jeviště, díky které může probíhat přestavba scény i během představení. Trochu nás vystrašily podivné zvuky a skřeky, ale naštěstí to bylo jen hlasové cvičení herců.

To vše, co jsme viděli z druhé strany je to kouzlo, které divadlo dělá divadlem, jako diváci vidíme krásné kulisy, dekorace, herce, to vše je ale práce mnoha šikovných lidí, kteří umí připravit pro diváky neskutečná, snová, veselá, tajuplná, krásná představení. Jo a divadlo opravdu voní pohádkou.

 

 

Program DIVADLO Z DRUHÉ STRANY jsme mohli navštívit díky Karlovarskému kraji, projektu vzdělávání dětí a mládeže v kultuře.